PRACHTIG IN ZIJN GENRE

 

Sommige artiesten gaan ver voor de kunst.
Zij gingen té ver.
Een geestige spreekbeurt over de artistieke grenzen van wonderbaarlijke mensen.

In 2016 probeert Stijn Van de Voorde actuele, conceptuele kunst te begrijpen. Hij gaat niet op zoek naar kunstenaars die ver gaan in naam van de kunst. Zijn aandacht gaat onverdeeld naar werken van artiesten die té ver gingen.

Wanneer gaat iemand ‘te ver’?
Wanneer springt iemand over de grens van ‘de goede smaak’?
En vooral, wie trekt die grens?

Volgens Freddy Mercury (Queen) kan je extravagante, moderne kunstwerken het best vergelijken met vrouwen; je kan er niet van houden als je nooit geprobeerd hebt om hen te begrijpen. Oogkleppen af en focus op scherp.

Dit is een ode aan hen die onzichtbare schilderijen ophangen, Wikipedia afprinten, een gat in hun schedel laten boren en op straat sneeuwballen verkopen… Voor de kunst.

Want kunst is schoonheid en waarheid.
En de waarheid is niet altijd schoon.

‘PRACHTIG in zijn genre’, een voorstelling met veel humor, (bewegende) beelden en onwaarschijnlijke verhalen over het modernste dat kunst ooit heeft voortgebracht.

 
Modern art = I could do that + Yeah, but you didn’t.
— Craig Damrauer
 

ENKELE VOORBEELDEN

 
 
 Piero Manzoni - Merda d'Artista (1961)  Manzoni vult 90 blikjes met zijn eigen fecaliën. 30 gram per blikje. De prijs van de blikjes wordt bepaald door de (toenmalige) goudprijs. Zijn drol is goud waard, letterlijk. In 1961 betaalde je 37 dollar voor 30 gram 18 karaats goud. De blikjes zijn op een mum van tijd uitverkocht. Af en toe belandt er nog wel eens een blik op een veiling. Hun prijs bedraagt nooit minder dan 100.000 euro. Wie er in slaagt om 30 gram ingeblikte kak onder politiebegeleiding van een veilinghuis naar een nieuwe, gelukkige eigenaar te brengen is een grote meneer.  Prachtig in het genre: 'Kak in blik'

Piero Manzoni - Merda d'Artista (1961)

Manzoni vult 90 blikjes met zijn eigen fecaliën. 30 gram per blikje. De prijs van de blikjes wordt bepaald door de (toenmalige) goudprijs. Zijn drol is goud waard, letterlijk. In 1961 betaalde je 37 dollar voor 30 gram 18 karaats goud. De blikjes zijn op een mum van tijd uitverkocht. Af en toe belandt er nog wel eens een blik op een veiling. Hun prijs bedraagt nooit minder dan 100.000 euro. Wie er in slaagt om 30 gram ingeblikte kak onder politiebegeleiding van een veilinghuis naar een nieuwe, gelukkige eigenaar te brengen is een grote meneer.

Prachtig in het genre: 'Kak in blik'

 
 Michael Mandiberg - Print Wikipedia (2015)  Michael Mandiberg wil een momentopname maken van de Engelstalige pagina's van Wikipedia. De kunstenaar werkt drie jaar aan software om alle beschikbare pagina's automatisch om te zetten in printvriendelijk materiaal. Het printproces neemt 24 dagen, 3 uren en 18 minuten in beslag. Volgens Mandiberg is Wikipedia printen een praktische visualisatie van de grootste verzameling van menselijke kennis en tegelijkertijd een poëtische vertolking van de onmenselijke schaal van big data. Op het ogenblik dat hij op 7 april 2015 op de ‘print’- knop duwt, is zijn versie reeds gedateerd.  5.244.111 pagina's in 7471 boeken.  ‘Print Wikipedia’ werd in de zomer van 2015 voorgesteld in de Denny Gallery in New York. Omdat de omvang van het kunstwerk zo immens was, werden ‘slechts’ 2.000 boeken tentoon gesteld.  Prachtig in het genre: 'Het internet afprinten'

Michael Mandiberg - Print Wikipedia (2015)

Michael Mandiberg wil een momentopname maken van de Engelstalige pagina's van Wikipedia. De kunstenaar werkt drie jaar aan software om alle beschikbare pagina's automatisch om te zetten in printvriendelijk materiaal. Het printproces neemt 24 dagen, 3 uren en 18 minuten in beslag. Volgens Mandiberg is Wikipedia printen een praktische visualisatie van de grootste verzameling van menselijke kennis en tegelijkertijd een poëtische vertolking van de onmenselijke schaal van big data. Op het ogenblik dat hij op 7 april 2015 op de ‘print’- knop duwt, is zijn versie reeds gedateerd.

5.244.111 pagina's in 7471 boeken.

‘Print Wikipedia’ werd in de zomer van 2015 voorgesteld in de Denny Gallery in New York. Omdat de omvang van het kunstwerk zo immens was, werden ‘slechts’ 2.000 boeken tentoon gesteld.

Prachtig in het genre: 'Het internet afprinten'

 
 David Hammons - Bliz-aard Ball Sale (1983)  David Hammons verkoopt sneeuwballen op Cooper Square in Manhattan, New York. In dit stukje performance art rangschikt de kunstenaar een hoop sneeuwballen van groot naar klein. Hoe groter de sneeuwbal, hoe duurder. Met deze kunstactie klaagt Hammons niet enkel de vercommercialisering van kunst aan, hij reageert ook op de urbane verschoningsoperatie van de stad New York. Sneeuwballen op een tapijtje. Prachtig.  Prachtig in het genre: ‘Openbare verkoop van zeer vergankelijke producten’

David Hammons - Bliz-aard Ball Sale (1983)

David Hammons verkoopt sneeuwballen op Cooper Square in Manhattan, New York. In dit stukje performance art rangschikt de kunstenaar een hoop sneeuwballen van groot naar klein. Hoe groter de sneeuwbal, hoe duurder. Met deze kunstactie klaagt Hammons niet enkel de vercommercialisering van kunst aan, hij reageert ook op de urbane verschoningsoperatie van de stad New York. Sneeuwballen op een tapijtje. Prachtig.

Prachtig in het genre: ‘Openbare verkoop van zeer vergankelijke producten’